Hjerteultralyd (ekkokardiografi) med og uten stress …og mer

Våre undersøkelser

Hjerteultralyd (ekkokardiografi) med og uten stress.

Denne undersøkelsen kartlegger hjertets funksjon og struktur. Pasienten undersøkes i venstre sideleie med en ultralyd probe som brukes på utsiden av brystkassen. For god tilgang må undersøkelsen gjøres med bar overkropp. Det kobles samtidig til elektroder for å følge hjerterytmen. Undersøkelsen vil kunne besvare hvordan hjertemuskel og hjerteklaffer fungerer både i hvile og under arbeid. Det er også mulig å undersøke blodårer på halsen og i magen. Undersøkelsen er ufarlig og medfører ikke ubehag

Arbeids EKG

Denne undersøkelsen brukes for å utrede pasienter med brystsmerter, tung pust og hjerterytmeforstyrrelser. Pasienten undersøkes med hjertediagram (EKG) i hvile og under pågående fysisk belastning med ergometersykkel. Blodtrykk måles under testen. Undersøkelsen vil kunne besvare om det foreligger sykdom i hjertets kransårer. Videre vil undersøkelsen kunne besvare hvordan hjertets arbeid påvirkes av fysisk aktivitet spesielt når det foreligger hjertesvikt, hjerteklaffesykdom eller hjerterytmeforstyrrelser.

Spirometri

Denne undersøkelsen brukes for å utrede pasienter med tung pust. En slik test foregår ved at pasienten puster kraftig inn og ut i et rør. Lungenes pustekapasitet vil da kunne beskrives og det vil være mulig å finne om det er sykdom i lungene som forklarer hvorfor pasienten plages av tung pust.

24 timers blodtrykk

Denne undersøkelsen brukes for å utrede om en pasient har høyt blodtrykk som krever behandling. En blodtrykksmansjett monteres på armen og kobles til en liten boks som pasienten går med i et døgn. Blodtrykket vil automatisk bli målt hver halve time. Resultatet avleses på en datamaskin etter fullført undersøkelse.

24 timers EKG

Denne undersøkelsen brukes for å utrede pasienter med hjertebank eller besvimelser. En slik test vil kunne avsløre om en pasient har hjerterytmeforstyrrelser som krever behandling. Testen gjøres ved at pasienten går med noen elektroder på overkroppen koblet til en liten boks som registrerer hjerterytmen. Det er mulig å trykke på en knapp for å markere følelsen av hjerterytme forstyrrelse. Resultatet avleses på en datamaskin.